donderdag 29 september 2016

Zout

Joost 'slobbertrui' Niemöller heeft het maar moeilijk mee. Heb je een boekje over de doofpot van MH17 gepend, waar je toch ook nog een beetje geld aan wilt verdienen, blijft de main stream media je bestoken met onwelgevallig nieuws.

En dus verwees Joost gisteren het hele onderzoek van JIT maar meteen naar de prullenbak. Niet even aandachtig alle onderzoeksresultaten bestuderen. Nee, je lui beperken tot het persbericht van het OM en op alle slakken zout leggen. Want gezichtsverlies, dat gaat Joost niet gebeuren. Hij is per slot van rekening niet voor niets als zelfverklaard 'deskundige' voor de camera's van het Russische RT gehaald.

Er hebben lange tijd tussen de 100 en 200  rechercheurs en deskundigen in het JIT aan de zaak gewerkt. Er zijn - aldus de onderzoekers zelf - twintig wapensystemen onderzocht. Vijf miljard internetpagina’s zijn vastgelegd en beoordeeld op relevant materiaal. Er zijn een half miljoen video’s en foto’s nader onderzocht en opgeslagen en meer dan 200 getuigen gehoord. Daarnaast zijn ongeveer 150.000 opgenomen telefoongesprekken beluisterd, samengevat en beoordeeld op relevantie en authenticiteit.

Joost heeft voor zijn boekje niet meer dan een paar dagen op internet rondgekeken.

Met hetzelfde gemak veegt Joost de onderzoeksresultaten van tafel: als het JIT schrijft dat het scenario dat de MH17 is neergeschoten door een militair gevechtsvliegtuig 'kan worden uitgesloten op basis van radargegevens, verklaringen van getuigen en forensisch onderzoek', schampert Joost dat er geen radargegevens waren en dat je bij verklaringen van getuigen 'vraagtekens kunt zetten'. Over het forensisch onderzoek had Joost blijkbaar even geen luie weerlegging paraat.

En als het JIT meldt dat bij de sectie op de lichamen van de cockpitbemanning meerdere deeltjes gevonden die afkomstig zijn uit de springkop van een BUK-raket uit de 9M38 serie, dan verwijst Joost heel snel naar het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die maar één deeltje had gevonden in één lichaam. Er is altijd wel een onderzoekje dat iets anders beweert.

En als Joost hoort dat de belastende telefoontaps komen van de Oekraïense geheime dienst, dan roept Joost natuurlijk meteen dat die niet te vertrouwen zijn.

Zou dit onderzoek de conclusies van Joost hebben versterkt, dan had hij uiteraard geroepen dat het een puik stukje werk was. Maar dat kan Joost niet. Die heeft ooit, vanuit de volle overtuiging dat het allemaal maar westerse propaganda was, een verkeerde afslag heeft genomen en wil dat maar niet toegeven.

zondag 25 september 2016

Indoctrinatie

De eerste Zwarte Pieten-rel van het jaar is alweer een feit. Het Sint- en PietenGilde beschuldigt de gemeente Maassluis, die dit jaar de landelijke intocht organiseert, van 'indoctrinatie van schoolkinderen'.

Alleen is het dit keer de omgekeerde wereld. De gemeente gaat namelijk lesmateriaal verspreiden van -Zwarte Pietactivist Jerry Afriyie, bekend van protestgroep Kick Out Zwarte Piet.

Tegenwoordig heet zijn stichting trouwens Nederland Wordt Beter. Klinkt al een stuk vriendelijker. Hij vindt sinds vorig jaar de Sint- en PietenGilde tegenover zich. Die strijdt voor het beschermen van het Sinterklaasfeest als cultureel erfgoed.

Ook de lokale politiek is niet onverdeeld blij. Als de gemeente anti-Zwarte Pietpakketten uitdeelt, moeten ook voorstanders met zo'n pakket kunnen komen.

Blijkbaar is het compromis dat Afriyie dit jaar niet het Sinterklaasfeest komt verstoren, ook niet nu altijd nog tachtig procent van de Pieten in Maassluis zwart zijn.

zondag 18 september 2016

Nozems

In Zaandam is het al een tijdje onrustig in de wijk Poelenburg. Iets met Turks-Nederlandse hangjongeren, boksbeugels en treitervloggers. Toen Powned kwam stoken filmen werd het van kwaad tot erger. Dat wil zeggen: wat uitvergroot werd was het beeld van een man die vanaf een balkon met eieren begon te gooien en schunnigheden uitte.

Dat is uiteraard koren op de molen van Joost Niemöller, die meteen weer schuimbekkend ten tijde trekt tegen deze 'indringers': 'Dit land is van ons! We moet het heroveren', luidt de kop boven zijn jongste stukje. We zien Joost al voor ons: in maliënkolder en met plaatharnas, zwaard en lans. Joost weer: 'Wie weet heeft hij een Nederlands paspoort. Maar wat heeft hij ervoor gedaan om dat Nederlandse paspoort te krijgen? Tja, misschien is hij zelfs in Nederland geboren. Is hij daarom een Nederlander? Ik vind van niet.'

Maar Joost 'voelt de reactie al aankomen'. 'Alsof er geen Nederlands tuig bestaat, dat niet al generaties in dit land woont en minstens zo’n puinhoop van het eigen leven heeft gemaakt.'

Spijker op de kop. Eind jaren vijftig heetten hangjongeren nog gewoon nozems. De kranten stonden toen vol over veldslagen tussen de politie en 'op relletjes beluste nozems', onder meer op de Dam in Amsterdam. Dat was nog ver voor de provodemonstranties in de turbulente jaren zestig, die later werden uitgelegd als het verzet tegen het gezag. Ook in andere steden hakte de politie met sabel en gummistok in op jongens die gewoon uit de Nederlandse klei waren getrokken en uit verveling elkaar of de politie uitdaagden.

De Zaandamse rellen zijn hedendaagse varianten op de dijkers en pleiners, kikkers en bullen en de natnekkers en vetkuiven. Het verschil is dat ze de modernste middelen gebruiken (YouTube) en etnische tegenstellingen benadrukken. Precies zoals inmiddels vele tientallen jaren geleden Indische en Hollandse jongeren in Den Haag met elkaar op de vuist gingen.


zaterdag 10 september 2016

Ongure leden

Mannen zijn niet zo bang om op radicaal-rechtse partijen te stemmen. Blijkt uit onderzoek. Bij bijna alle verkiezingen in Europese landen stemmen meer mannen dan vrouwen op radicaal-rechtse partijen. Toch kunnen gemiddeld even veel vrouwen als mannen zich vinden in een radicaal-rechtse ideologie. Mannen blijken minder beïnvloed door de mening van anderen wanneer ze een partijprogramma beoordelen.

Interessanter is het waarom. Analyse van kiezersonderzoek wijst uit dat mannen vaker dan vrouwen posities bekleden die door globalisering onder druk staan, bijvoorbeeld de vrachtwagenchauffeur die vreest voor Poolse concurrentie op zijn baan. Radicaal rechtse partijen met een meer linkse economische signatuur – pensioenleeftijd omlaag, pensioenen omhoog, behoud van sociaal vangnet voor ‘onze’ arbeiders – doen het beter bij deze mannen. Terwijl vrouwen, die vaker werken in de publieke sector, waar hun positie iets beter is gewaarborgd, die partijen vaker links laten liggen.

Extreme partijen – rechts en links – moeten volgens onderzoeker Eelco Harteveld aan hun legitimiteit werken, geweld afzweren en fascistische uitingen beteugelen als ze meer kiezers en vooral meer vrouwelijke kiezers willen trekken.

Geert Wilders zou dat goed hebben begrepen. Door geen leden toe te laten bij de PVV voorkomt hij de associatie met ongure leden die over de schreef gaan in blogs of bij manifestaties. Nu alleen nog een fatsoenlijk partijprogramma verzinnen.

zondag 4 september 2016

Getapte jongens

Welk effect het verkiezingsprogramma (lees: A4'tje) van de PVV heeft op het aantal zetels is door de Methode de Hond nog altijd niet onderzocht, maar het zal wel geen toeval zijn dat het populisme in Nederland dreigt te verbrokkelen. Wilders heeft zich met zijn programma nagenoeg onverkiesbaar gemaakt, en een beetje kiezer weet dat ook.

Kans dus voor kabouterpartijen die min of meer dezelfde boodschap uitdragen met een paar nuanceverschillen. Denk en VNL hebben mediapersoonlijkheden nodig om de kar te trekken, want anders grijs en onzichtbaar. Niet dat Sylvana Simons er tot nu toe in is geslaagd om meer dan een paar stokpaardjes over het voetlicht te brengen.

En wat onder Bram Moszkowicz niet is gelukt, mag nu Jan Roos bij VNL proberen. Na het 'succes' van GeenPeil, moet Roos hebben gedacht dat hij in de wieg is gelegd voor de politiek.

Maar Roos heeft in het verleden al vaker laten blijken dat hij maar weinig kennis van zaken heeft. Ook het handelsverdrag met Oekraïne had hij maar amper bestudeerd. Dat is allemaal geen belemmering als je een camera op je ongeschoren baard richt en een eind weg pruttelt voor GeenStijl, of in het kader van een of andere ludieke actie, maar als je vers van de pers aankondigt dat je fractievoorzitter bent van een partij, terwijl VNL helemaal geen fractie heeft, kunnen we nog aardig wat missers verwachten. En Roos mag zo nu en dan wel een serieus gezicht trekken, dit wordt niet iemand die dikke dossiers tot zich gaat nemen. Of daarover iets verstandigs gaat zeggen.

Met getapte jongens en meisjes ga je de politieke strijd niet winnen. Dat gaan kiezers zich ook realiseren vlak voor de verkiezingen in het voorjaar. Dan vallen de kleine populisten als eerste af. Zonde van de moeite.